Uttalande angående polisinsatsen i Borås

I söndags (2/4) var det dags för GAIS att spela årets första match. I år var platsen Borås Arena och motståndet Norrby IF.

Till att börja med verkar det som att Polisen klassade matchen som en högriskmatch (utifrån hur många poliser som var i Borås) vilket bara det är ganska märkligt. För den oinsatte är Norrby inte direkt ett publiklag och brukar på sin höjd ha några hundra i publik. Polisen i Borås gjorde trots bemanningen en mycket dålig insats både innan och efter matchen, man ljög vid flertalet tillfällen och använde grovt övervåld.

Som exempel på hur det var innan matchen; en person gick ifrån samlingspuben till en restaurang för att äta, då blev hen visiterad och fråntagen pyrotekniken hen hade på sig. Poliserna som var där sa då att det är olagligt att inneha pyroteknik och att personen borde erkänna. Detta är en lögn, det är inte olagligt att inneha pyroteknik på allmän plats. När personen ifrågasatte detta påstående så blev hen omhändertagen för “aggressivt motstånd” (PL13) och fick sitta i Polishuset resten av kvällen. Detta är bara ett exempel, flera personer råkade ut för liknande behandling. Under marschen fortsatte polisen på inslagen väg och var allmänt aggressiva utan anledning, det enda som inträffade under promenaden till arenan var att några bengaler brändes av.

Efter matchen lyckades dock Boråspolisen att överträffa sig själva. Med anledning av att sätta dit en (1) person för brott mot maskeringsförbudet gick man in med hela polisstyrkan (cirka 30-40 poliser) precis utanför bortasektionen på inhägnat område, inklusive maskerade poliser (med dolda ID-nummer) samt hästar. De vevade med batonger samt pepparsprayade runt sig, detta gjorde man från olika håll vilket ledde till att det inte fanns någonstans att ta vägen. Vi upprepar: Polisen red alltså in med hästar på ett litet inhägnat område där det rörde sig mycket folk däribland barn och äldre personer. Detta för att ta fast någon som misstänks för ett brott som har samma påföljdsskala som snatteri!

Vi får hoppas att detta bara var ett misstag som berodde på grav inkompetens  hos Boråspolisen  och inte en medveten strategi från högre instans. Det hade varit väldigt tråkigt då många andra instutitioner (till exempel Svensk Elitfotboll (SEF)) rör sig mot ett mer supportervänlig inställning.